Effact mekap

Effact mekap
Rm150 sekali mekap

mekap effect ganas

mekap effect ganas
BUAH CEMPEDAK DILUAR PAGAR, AMBIL GALAH TOLONG JOLOKKAN, SAYA TERUNA BARU BELAJAR , JIKALAU SALAH GUNA TOLONG TUNJUKKAN...HEHE

Thursday 5 April 2012

JOM KITA MASAK??!!!

Kek Walnut Coklat... Terima Kasih Kak Lydia Miza


Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaa sangat nak buat kek yang guna kacang walnut ni. Kacang ni saya dapat dari seorang sahabat blogger. Kak Lydia Miza hadiahkan sebungkus kacang walnut Qatar, dipos khas dari Segamat sebelum dia kembali ke Doha. Terima kasih kakak comot! Saya cuba cari resepi yang ada gunakan walnut. Ada juga muffin pecan yang boleh kita tukar pecan tu kepada walnut, tapi tu lenkali saya buat ye. Kek Walnut Coklat yang ni saya ambil resepinya dari MCIK PTD LTD. Menjadi juga, alhamdulillah. Hasilnya nice~~~ lembut-lembut gitu~ Jom kita semak resepi ye~

Bahan-bahannya:

175 gm mentega
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus
75gm walnut
50gm coklat masakan
5 biji telur ayam
1 sudu air sejuk
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil serbuk penaik

Sebelum masuk ke dalam oven

Cara menyediakannya:

  1. Walnut di bakar hingga kuning. Kemudian parut coklat masakan.
  2. Masukkan telur, air sejuk, ovalette dan gula halus ke dalam mangkuk adunan, pukul hingga kembang. Masukkan serbuk penaik dan tepung gandum, pukul lagi hingga naik gebu.
  3. Pukul mentega di tempat lain hingga putih. Campurkan adunan ini ke dalam adunan di nombor 2 tadi dan gaul hingga sebati. Kemudian masukkan parutan coklat dan digaul lagi.
  4. Lenserkan loyang berukuran 20cm atau 8 inci. Alaskan kertas tahan minyak. Tuangkan adunan dan taburkan walnut.
  5. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 190C selama 40 minit.

Meh tengok dalam kek ni macam mana...